Xiaomi, bu sıralar bir çok telefonuna MIUI 12.5 Enhanced sürümünü yollamaya başladı. MIUI 12'ye bazı değişiklikler sunan bu güncelleme telefonda neleri değiştirmiş hadi bakalım!
İlk önce şunu belirtmeliyim kullandığım telefon Poco M3 Pro 5G. Sizin kullandığınız telefon farklıdır ve burada yazdıklarımdan başka şeyler olabilir.
1-Açılış Ekranı
MIUI 12 varken daha renkli ve 2D duran açılış animasyonları 12.5 ile metal bir renge ve 3D şekle bürünmüş. Ek olarak artık açılırken bir sese sahip. Ek olarak MIUI varken ilk önce 5G sonra MIUI yazısı gelirken artık direkt MIUI yazısı geliyor ve parlaklık ayarlardığınız değere kademe kademe yükseliyor. Tabi en başta çıkan "Poco/Redmi/Xiaomi" yazısı halen duruyor ben animasyondan bahsediyorum. Açılış hızında da iyileşme gözlemledim eski sürümde yanlış hatırlamıyorsam 25-26 saniye süren açılış süresi şu an 20'lere kadar inmiş durumda.
2-Performans
Performans olarak uygulama açılış hızları vs. daha iyi fakat asla fark edilecek sürede değiller. Yani yepyeni bir telefona geçmiş gibi hissetmiyorsunuz fakat dediğim gibi bir iyileşme olmuş.
Ram kullanımında da çok ama çok az bir iyileşme olmuş gibi.
3-Bildirim Paneli
Normalde bildirim panelini aşağı kaydırdığımızda arka plan gri bir şekle bürünürdü. Ek olarak bu benim telefonda bir bug'a sebebiyet veriyordu (paneli yavaş kapatınca gri kısım gidip geliyordu.) şimdi ise artık arka kısım saydam. Bence çok daha iyi duruyor. Hem yeni (İphone tarzı.) hem de eski bildirim paneli için geçerli bu özellik.
4-Ses Paneli
Normalde beyaz bir çerçevenin içinde olan mavi çubuk artık çerçevesiz bir şekilde gri. Beğenemediğim tek şey bu galiba. Fakat asla rahatsız edici değil hatta bence telefonun bu havasına daha uygun.

5-Sesler
Artık telefonu açma, kapama ve şarj azaldı uyarı seslerimiz değişmiş. Eskisine göre biraz daha kısa olan sesler bana eski android telefonları hatırlattı. Bu aklınıza kötü bir şey olarak gelmesin, bence gayet hoş olmuş. Fakat eskisi gibi gür sesli değil gibi çünkü duymak galiba kullanıldığı ton yüzünden kısık.
Bazı yaşadığım Bug'lar ise maalesef düzeltilmemiş. Bunlardan birisi son uygulamalar menüsüne gelince açık uygulamaların alt kısmının siyah gözükmesi. Neyse ki çok önemli bir problem değil.
Şimdilik fark ettiğim yenilikler bunlar. Zamanla yenileri gelirse eklerim. Herkesin kişisel bir görüşü vardır kimisi bu güncellemeyi sevmez, kimisi sever. Fakat ortak olan bir şey varsa o da performansın arttığı. Umarım Xiaomi MIUI 13 ile gerçekten sorunsuz bir sistem çıkarabilir ve MIUI 13.5 gibi işlere girişmez.