Günümüzde telefon üreticilerinin reklamlarda çok fazla kullandığı, müşterileri kendilerine çekmek için "bulunmaz hint kumaşı" olarak nitelendirdikleri yüksek Megapikselli telefon kameraları ne kadar iyi? Bir telefonun kamerasının kalitesi sadece Megapiksel değeri ile ölçülebilir mi?
Günümüzde bu sorular oldukça sık sorulsa da çoğunluk kesimin telefon alırken her zaman "kandığı" diyebileceğimiz bir yer var. Telefon kameraları. Genelde telefonlarda "108MP aşırı net!","64MP her detay seninle!","48MP hiç bir anı kaçırma!" gibi sloganlarla böyle reklamları sık sık görürüz. Telefon üreticilerinin de oldukça sevdiği bir stratejidir. Aslında oldukça da normal çünkü mesela telefonu tanıtırken "Şu markaya ait 1/2 ölçekte f2.2 diyafram değerine sahip bilmem ne pozlamalı şöyle böyle kameraya sahip." demek yerine "bilmem kaç megapiksel" diyor ve hem kısaca kamerayı özetliyor hem de müşterinin kafasını karıştırmıyor. Oldukça iyi bir yöntem değil mi? Fakat sadece Megapiksel bir kamera için yeterli mi? Hayır. İşte #Cevaplayalım serisi ise bu olayları, sebeplerini ve diğer bilgileri öğreneceğiz. İlk bölümüyle karşınızda olan bu yazı umarım sizin de hoşunuza gider. Keyifli okumalar!
1-Megapiksel (MP) nedir?
İlk önce tabii ki de bu soruyu cevaplamamız lazım değil mi? Daha konunun asıl olayı olan "megapiksel"i anlamadan başlamamız zaten bir saçmalık olurdu. Peki bu Megapiksel değeri nedir?
Aslında burada biraz daha derine inmemiz lazım. Size ilk önce ekranların çalışma prensibi ve "piksel" teknolojisinden bahsedeyim. Sizin bu yazıyı okuduğunuz ekranlar aslında "piksel" denilen küçük küçük noktalardan oluşur. Bu noktalar üç ana renge sahiptir. Yeşil, Mavi ve Kırmızı. Hatta biraz daha tanıdık bir kısaltma ile yazayım, "RGB"
Hemen yukarıdaki bu fotoğraf aslında bir ekrana oldukça yaklaşılmış bir görüntü. Her bir piksel RGB denilen kırmızı, yeşil ve mavi olan bu üç renge sahiptir ve bunlar birleştiği zaman pikseli oluşturur. O an yansıtılan renge göre bu üç rengi otomatik olarak kısıp yükselten bu pikseller görüntüyü bu şekilde verir bize. Bu pikseller ise birleşerek bildiğimiz ekranları oluştururlar. "Çözünürlük" dediğimiz kavram ise aslında bu piksellerin bir ekranda yatay ve dikey olarak kaç tane olduğudur. Yani, biz "1920x1080" -Diğer adı ile Full HD- bir ekrana baktığımızda yatay olarak 1920 tane, dikey olarak 1080 tane pikselin dizilmiş halini görürüz. Full HD olan bu ekranlarda ise 2 Milyon 73 Bin 600 tane piksel bulunmuş olur.

Piksel ve çözünürlük kavramını kavradığımıza göre, megapiksele geçelim mi? Megapiksel, aslında "milyon piksel" gibi denilebilir. Şöyle, az önce demiştik ya 1920x1080 çözünürlüğünde olan bir ekranda toplam 2 Milyon civarı piksel bulunur. Yani, aslında 2 MP civarı bir çözünürlüğe denk gelir bu. Mesela, farklı bir çözünürlük için bakarsak 2560x1920 çözünürlüğünde bir fotoğrafta aslında 4.9 Milyon civarı piksel bulunur. Yani, bu 5 Megapiksellik bir kameraya denktir.

Mesela, 48MP çözünürlüğünde olan kameralar -eğer 48MP modu da açıksa- genelde 6000x8000 çözünürlüğünde fotoğraf çekerler. Yani, 6000 ile 8000'i çarparsak 48 Milyon sonucunu buluruz ki bu da 48MP çözünürlüğe denk gelmektedir.
Başka bir örnek olarak 64MP kameraları örnek verelim. Bu kameralar mesela 9248x6936 çözünürlüğünde fotoğraf çeker. Bu iki sayıyı çarptığımızda ise 64 Milyon sonucunu buluruz ki bu da aslında 64 MP demek.
Bir de 108MP kameraları örnek verelim. Bu sensörler de genelde 12032x9024 çözünürlüğünde fotoğraf çeker. Yine bu iki sayıyı çarptığımızda 108 Milyon sonucunu buluruz ki bu da yine 108MP demek.
Son olarak, İphone'ların oldukça sevdiği bir çözünürlük olan 12MP'e bakalım. Tam bir bilgi bulamasam da 12.1MP için 4.256x2.832 çözünürlüğünün kullanıldığını buldum. Yani, gayet yeterli bir değer.
İşin kısası, MP değeri aslında sadece fotoğrafın çözünürlük değerini değiştirir. Yani, 12MP çözünürlüğe sahip kameralar 108MP çözünürlüğe sahip kameralardan daha iyi fotoğraflar çekebilir.
NOT: Bu çözünürlük değerleri sensörden sensöre değişkenlik gösterebilir. Fakat genel mantık aynıdır. Belirtilen milyon sayısına ulaşmak.
2-Peki, hiç mi iyi bir yanı yok bu değerin?
Tabii ki var. Mesela, fotoğraflara zoom yapmanız gerekti. Yüksek çözünürlüklü fotoğraflarda zoom yaparken daha az kayıp olacaktır çünkü çözünürlük arttığı için detay seviyesi artacaktır. Şöyle örnek vermem gerekirse, iki tane kağıdı elinize alın ve birisine dip dibe 100 tane, diğerine ise 1000 tane küçük kare çizin. Sonra, bu kareleri karalayarak bir "A" harfi çizmeye çalışın. Hangisinde A harfi daha detaylı oldu? Bu da öyle bir şey.
Ayrıca, eğer reklamcılık ile de uğraşıyorsanız yüksek çözünürlük çok önemlidir çünkü poster bastırdığınızda yüksek çözünürlük daha iyi detaylar demektir. Genel olarak aslında yüksek çözünürlük detay olarak daha net sonuçlar verir. Fakat sadece daha detaylı sonuçlar verir. Renk, netlik, pozlama gibi şeylerde hiç bir etkisi yoktur aslında bu değerin.
Ha şöyle bir şey vardır, bu sensörlerde bulunan pikseller birleşerek 12 MP gibi davranabilirler. Bu da çözünürlükten kayıp demektir fakat netlikten bir kazanç vardır.
Peki bu kadar bu değerden bahsettik, megapiksel ile bağıntılı bir bilgiden daha bahsedelim mi?
3-Sensör boyutu
Yine şöyle bir örnek vereceğim, iki tane kağıt alın. Bu kağıtlardan birisi küçük diğeri büyük olsun. Bu kağıtlara 100 tane eşit boyda kare çizin ve bu kağıtlara kareleri karalayarak "A" harfi çizin. Ne oldu? Daha büyük kağıtta daha görünür oldu değil mi? Ya da şöyle diyeyim, ortalama bir kamera sensörü küçücük bir alanda milyonlarda pikseli sıkıştırmaya çalışıyor. Sensör boyutu büyürse ne olur peki? Her bir pikseli yakalamak için daha fazla alan ve ışık düşer. Bu da hem bulanıklığı azaltır hem de kaliteyi arttırır. (Yani piksel boyutu dediğimiz µm değeri.) O yüzden günümüzde artık kamera sensörleri oldukça irileşmeye başladı.
Mesela, İphone 12 ile 13'ün kameralarına baktığımızda 13'ün kamera sensörleri çok daha büyüktür. Hatta öyle bir büyüme ki Apple çareyi sensörlerin dizilimini değiştirerek bulmuştur. Ki bu iki modelin de kamera çözünürlükleri aynıdır -12MP-
Böylece aynı çözünürlükte olsalar bile daha net fotoğraflar çekilebilir. Yani, bir telefonun kamerası 64MP olsa bile sensör boyutu küçük ise daha büyük sensör boyutuna sahip daha düşük çözünürlüklü kameralar daha iyi fotoğraflar çekebilir. Genel olarak fotoğraf kalitesini etkileyen çok değişken vardır aslında. Diyafram değeri, yazılım, lens kalitesi, açı, lense giren ışık miktarı gibi. Belki başka bir #Cevaplayalım serisine bunları cevaplarız belki. Fakat şimdilik bu "Megapiksel" olayını açmak istedik. Umarız ki hoşunuza gitmiştir.