Eğer Artado hakkında bilginiz yoksa bu konuya bakabilirsiniz. Devlog #1 ve Devlog #2'ye buradan ulaşabilirsiniz.
Bu konularda bilgisi olmayanlar için kısa bir açıklama
Artado, Google gibi bir arama motorudur. İndirilebilir bir yazılım veya uygulama değildir, bir web sitesidir. İnternet erişimi olan neredeyse her cihazdan erişebilirsiniz. Devloglarda Artado'nun gelişim sürecini anlatıyorum. Böylece sizde projenin gelişimini yakından takip edebiliyorsunuz ayrıca projenin daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı oluyor. Bu yazılarda bahsettiğim ve paylaştığım görseller tamamen bitmiş, son ürünler değil. Burada bahsettiğim her şey, her an değişebilir. Bu konularda bahsettiğim sürümler ve özellikler herkese açık değildir. Eğer https://www.artadosearch.com/ adresine giderseniz Artado'nun en stabil sürümünü kullanabilirsiniz. Artado hala beta sürecindedir. O yüzden birden fazla hata ile karşılaşabilirsiniz.
Kısaca Artado'dan bahsedeceksek; Artado açık kaynak kodlu, gizliliğe önem veren bir yerli -evet, gerçekten yerli- bir arama motorudur. Daha fazla bilgiyi başta bahsettiğim konularda bulabilirsiniz.
Neler Değişti?
Arama sayfasında, ayarlarda, oturum aç ve hesap sayfalarında değişiklikler yaptım. Oturum açma ve hesap sayfalarının tasarımını neredeyse tamamen değiştirdim. Artık daha sade ve daha kullanışlı. Arama sayfasının tasarımında bir hata vardı. Kullanıcılar sadece Google sonuçlarını kullanıyor, diğer sonuç kaynaklarından haberdar bile olmuyorlardı. O özellik Artado'nun en iyi yanlarından biri ve onsuz Artado, Google CSE ile yapılmış bir arayüzden farksız neredeyse. Bu yüzden kullanıcıların en azından diğer sonuç kaynaklarından haberdar olması için dropdownlist olarak değil de button olarak koydum. Artık diğer sonuç kaynaklarını görmeniz için Sonuçlar yazısının yanına basmanıza gerek yok. Direk seçim yapabiliyorsunuz. Bunun dışında ayarlar sayfasında küçük değişiklikler yaptım.
Şu anki eksikleri tamamlayıp, çevirileri de hallettikten sonra bu güncellemeyi yayınlayacağım. Normalde 31 Mayıs'ta yayınlamayı ve daha bir sürü şey yapmayı düşünüyordum fakat şu anda bu hali ile yayınlamanın daha iyi olacağını düşünüyorum. 31 Mayıs'ta, Artado'nun 2. yılını kutlamak için yine bir güncelleme yayınlayacağım. O güncelleme ile eklemeyi planladığım her şeyi ekleyip öyle yayınlamayı düşünüyorum. Hatta belki o sürüm ile beta sürecini tamamen bitirebilirim.
Genel Olarak Artado'nun Durumu
2020 yılından şu ana kadar Artado'da yaklaşık 60.692 -arada veri kayıpları oldu o yüzden tahmini yaklaşık 65.000 diyebiliriz- arama yapıldı. Bu aramaların çoğu Türkiye, Fransa, İtalya, Amerika, İngiltere, Almanya, Tayland, Çin ve Rusya oluşturuyor. Ayrıca Endonezya, Yunanistan ve bazı Avrupa ülkelerinden de belli bir düzeyde arama yapıldı. Son zamanlarda en çok Fransızca arama yapılıyor. Bu verilere nasıl ulaştığımızı merak ediyorsanız Dil/Ülke verilerine Artado'yu kullandığı dile göre belirliyoruz. Bu veriler tamamen anonim. Kimin ne arattığını bilemiyoruz.
2 yılda çok fazla yol katettiğimizi düşünüyorum. Genel olarak neredeyse tüm yerli arama motorlarından hatta neredeyse tüm gizlilik odaklı arama motorlarından daha iyi bir servis sunduğumuzu düşünüyorum. En azından bu güncelleme ile daha iyi bir servis sunacağımızdan eminim. Avrupa ve Türkiye'de daha fazla kullanıcıya ulaşmayı hedefliyorum. Artado diğer arama motorlarından daha özgün ve daha farklı işliyor. Artado'nun bir amacı var. Bu yüzden bir şeyler başarma şansı var. En azından bir DuckDuckGo, Startpage seviyesine erişebileceğimizi düşünüyorum. Bu yüzden sizden isteğim Artado'yu paylaşmanız. Artado hakkında başka forumlarda veya bloglarda yazılar paylaşabilir, yakınlarınıza Artado'yu önerebilirsiniz. Projeye en büyük katkıyı böyle yapabilirsiniz. Artado'nun herhangi bir maddi geliri yok. O yüzden proje için en büyük motivasyon kaynağım sizin proje hakkındaki paylaşımlarınız. Bu yüzden paylaşımlarınız ve görüşleriniz benim için çok önemli.
Artado'nun son halinden görüntüler: