Adım 1: Snap Kurulumu
Gerekli programı kurabilmek için en kolay yol bu olduğu için Snap mağazasını kurmamız gerekiyor. Ubuntu tabanlı dağıtımlar, Manjaro, KDE Neon veya Solus kullanıyorsanız Snap yüklü geldiği için bu adımı atlayabilirsiniz. PiluX ve diğer dağıtımlar için burayı takip edin: Installing snapd | Snapcraft documentation
Kurduktan sonra aşağıdaki komutları çalıştırın:
sudo snap install core
sudo snap refresh core
Adım 2: Certbot Kurulumu
Certbot'u daha önce dağıtımınızın paket yöneticisini (apt, dnf, yum vb.) kullanarak kurduysanız Snap paketiyle çakışmaması için sistemden kaldırın. Sonra alttaki komutu kullanarak Certbot'u kurun.
sudo snap install --classic certbot
sudo ln -s /snap/bin/certbot /usr/bin/certbot
Adım 3: HTTPS Sertifikasını Alma
Aşağıdaki komutu girerek sertifikamızı alabilirsiniz.
sudo certbot certonly --standalone
Bu komutun çalışması için sunucunuzda 80 portunu aktif olarak kullanan bir uygulamanın bulunmaması gerekmektedir. Eğer kapatamayacağınız bir sunucu yazılımınız varsa ve sunucu yazılımınız aşağıdaki yazılımlardan biriyse otomatik kurulum uygulayabilirsiniz.
E-posta adresini girdikten sonra kullanım koşullarını kabul edip ilerleyin. Ardından kullanmak istediğiniz domainleri boşluk veya virgül ile ayırarak yazın.
Sunucunuzun IP adresinin domaininize yönlendirildiğinden emin olun. Domaininizin DNS ayarlarından HTTPS devre dışı bırakmayı unutmayın. Örneğin Cloudflare için SSL/TLS ayarlarından encryption modu off yapın.
Oluşan sertifikalara /etc/letsencrypt/live/<girdiğiniz ilk domain>/
yolundan ulaşabilirsiniz.Bu sertifikaları kullandığınız sunucu yazılımına manuel olarak ekleyebilir veya aşağıdaki sunucu yazılımlarından birini kullanıyorsanız otomatik kurulmasını sağlayabilirsiniz.
Nginx ve Apache için Otomatik Kurulum
Nginx:
sudo certbot --nginx
Apache:
sudo certbot --apache
Komutların son kısmına certonly
parametresini ekleyerek otomatik kurulumu atlayıp sadece sertifika dosyalarını oluşturabilirsiniz.
Kurulumu tamamladıktan sonra DNS ayarlarından HTTPS'i geri aktifleştirmeyi unutmayın. Certbot hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: Certbot Instructions | Certbot