Kablosuz kulaklıklar, özellikle son zamanlarda oldukça popülerleşmeye başlamış bir tür. Apple’in Airpods ile başlattığı değişim hareketi diğer firmaların uygun fiyatlı modeller çıkarması ile devam etti ve bu iş tutunca tüm firmalar en az bir tane kablosuz kulaklık modeline sahip olmaya çalıştı. Özellikle telefon üreten firmalar hem “ekosistem” kurma amacıyla hem de telefonu satmak için yanında hediye verme bahanesiyle kablosuz kulaklık işine oldukça önem verdi. Fakat, sektörde ses konusunda oldukça deneyimli olan firmalar da bu alanda boş kalmadı. Şimdi ise bu deneyimli firmalardan birisi olan JBL’in Wave 100 TWS kulaklığını uzun kullanım testi süzgecinden bir güzel geçireceğiz.
Öncelikle, bu bir “Uzun Kullanım Testi #UKT” olduğundan kutu içeriği gibi şeyleri geçeceğiz. Amaç, ürünün süreç boyunca verdiği deneyim olacak. Bu yüzden kulaklık için bahsedecek olursak tasarım, teknik detaylar gibi konuların üzerine pek düşmezken ses kalitesi, pil ömrü gibi konularda daha uzun yazılar olacak.
Hadi başlayalım!
1-Kutu, kulaklık tasarımı nasıl?
Burada ilk önce kutunun tasarımından başlayalım. “Cabrio” dediğimiz üstü açık yapıda olan kutu oldukça minimal. Kişiye göre değişse de avuca rahatça sığabilecek boyutta. Oldukça sade duruyor ve kesinlikle rakiplerine göre “ben farklıyım.” hissiyatını verebiliyor sade duruşuna rağmen. Türkiye'de krem ve siyah rengi bulunmakta ve krem rengi kullanıcısı olarak beni rahatsız etmediğini belirtmeliyim. Yani, aşırı “cırtlak” bir renge sahip değil. Fakat dikkat çekici. Kulaklığı ilk defa görenler tasarımı konusunda oldukça şaşırabiliyorlar çünkü piyasada bulunan modellerin çoğu Apple Airpods benzer tasarıma sahip oluyor genelde. Özellikle kutusuz yapısı bir çok insanda “bunlar düşmüyor mu ya?” sorusuna sebep olabiliyor. Bu soruya biraz dikkat çekmek isterim çünkü bir çok kişi kulaklığı alırken bu soru ile karşı karşıya kalıyorlar. Ben de aynı soruyu sordum kendime ve fark ettim ki gerçekten güçlü bir mıknatısı var. Kulaklıklar kutuya oldukça sağlam tutunuyor ve asla düşmüyor. Uzun kullanım süresi boyunca da kutunun yere düşmesi dışında hiç bir zaman kulaklıklar yerinden çıkmadı. Kulaklıkların olduğu kısımda ise bir adet pil göstergesi var. Hem kulaklıklar hem de kutu pil durumuna göre farklı renklerde ışık yakabiliyor.
Kulaklıkların tasarımları ise oldukça hoş durmakta. Daha çok çoğumuzun bildiği “Xiaomi Airdots” modelinden alınma gibi dursa da o modele göre çok daha büyük ve iri. Xiaomi Airdots ile karşılaştırırsak kesinlikle Airdots çok daha küçük bir model olarak kalacaktır. Fakat Apple’ın Airpods tasarımını baz alan modellerle karşılaştırdığımızda daha minimal durduğunu söyleyebilirim. Kulağa takıldığında ise biraz çıkıntılı gibi gözükse de aşırı rahatsız ettiğini söyleyemem. Ayrıca üzerinde JBL yazısı bulunan tuşlar kasa rengine göre daha koyu seçilmiş ve maalesef dokunmatik değil.
Malzeme kalitesi ise sert plastik. Fakat kaliteli bir plastik. Dokusu hoş ve sağlam hissettiriyor. Tuşlarda ise biraz daha yumuşak bir plastik kullanılmış.
Tasarım anlamında genel olarak iyi diyebilirim.
2-Konforu nasıl?
Kulaklıkların konforu "efsane", "mükemmel ötesi.", "dünyanın en rahatı." falan değil. Oldukça yeterli fakat beklentinizi arşa da çıkarmayın derim. Yukarıda da bahsettiğim gibi biraz büyükler. Bu yüzden kulakta da aşırı rahatsız edici durmasa da iri durduğu kesin. Çıkıntı var. Ergonomi konusunda boyutuna göre aslında oldukça rahat hissettiriyor. Yine boyutuna rağmen çok ağır değil fakat tüm denge küçük bir kapsülde toplanmış gibi durduğundan kulağınıza taktığınızda "hissetmiyorum.", "sanki yok!" gibi bir şey yaşamıyorsunuz. Yine de düşününce aslında hafifler diyebilirim.
Kulak silikonları ise gayet kaliteli ve yeterli. Kutudan üç farklı boyutta çıkıyor ve şimdiye kadar bir problem yaşamadım.
Ayrıca maalesef kulaktan çıkarınca müziği durdurma gibi bir seçeneği yok. Maalesef yapısı itibariyle bunu destekleyemiyor.
Genel olarak ortalama üstü rahatlıkta diyebilirim. Fakat iri.
Kulakta nasıl durduğu ile ilgili örnek bir resim.
3-Kontrol seçenekleri nasıl? Yeterli mi?
Kontrol seçenekleri kesinlikle yeterli. Uzun süreli kullanımda hiç problem yaşamadım. Sadece ses açıp kapama konusunda biraz problem yaşattı çünkü desteği yok. Fakat onun dışında müzik atlama, durma devam etme gibi konularda problem yaşatmadı. Sadece çok hafif basınca basmayı algılamayabiliyor kulaklık fakat bu kesinlikle bir problem değil.
Ve evet, basma konusunda aklınızda “tuş” olayı takılmış olabilir. Doğrudur çünkü dokunmatik kontrol yerine biraz demode kalmış gibi. Fakat yapısı itibariyle tuşa bastığınızda kulak içine bastırmıyorsunuz ve bu konfor açısından aslında çok iyi bir artı. Yani basınca kulaklığım yerinden oynar mı ya da bir anlığına beynim zonklar mı düşüncesi olmuyor. Ek olarak kutu olmadan da kulaklıkları açıp kapatabiliyorsunuz.
Tuşların fonksiyonları:
Burada da iyi diyebilirim. Fakat dokunmatik olsa daha iyi olurdu.
4-Bağlantısı nasıl? İyi mi?
Bağlantı konusunda çok hızlı değil gibi hissettirdi bana. Fakat, bu telefonla da alakalı olabilir. Yine de bazı durumlarda oldukça hızlı bağlanırken bazı durumlarda yavaş kalması şaşırttı. Maalesef çoklu cihaz seçeneği bulunmuyor yani kulağımda takılıyken hem bilgisayara hem telefona bağlayayım bilgisayardan işimi hallederken telefon çaldığında açıp konuşayım derseniz yapamazsınız. Sürekli cihazlar arası yeniden eşleme yapmanız gerek. Eşleme konusunda da bir sorun yaşamadığımı belirtmek isterim. Oldukça hızlı bir şekilde telefon-bilgisayar ile eşlendi.
Bağlantı mesafesi ise yeterli. İki kulaklık arası mesafe uzaklaşınca müzikte gecikmeler başlayabiliyor, fakat telefon ile iletişimde oldukça uzak mesafeleri destekleyebiliyor. Yani telefonunuz bağlı iken rahatça yan odalara gidebilirsiniz.
İki kulaklığın birbiri ile bağlantısı konusunda ise şunu diyebilirim. Ben hayatımda böyle kaliteli bir bağlantı görmedim. Neredeyse her zaman aşırı hızlı bir şekilde birbirleri ile eşleştiler ve istediğim gibi kullanmama rağmen kopmadılar. Mesela ilk önce sağı çıkarıp kullanmaya başladım ve sonra solu çıkardım. Tık demeden hatta neredeyse açılış sesi bile çıkarmadan direkt diğer kulaklığa bağlanıp eşlendi. Ya da diyelim ikisi de takılı ve birini kutuya koydum. Sorun yok devam. Kesinlikle bu konuda oldukça yetenekli bir model.
Duruma göre Mono ya da Stereo çalışabilme yeteneği var.
5-Pil ömrü nasıl?
Burası da oldukça önemli aslında. Pil uzun süre gideceğini hissettiriyor. Yani yıllarca doldur boşalt yapılabilecek kapasitede. Fakat kullanım süresi açısından rakiplerinden geride. Yine de ben sabah ve akşam yolculuklarda kullandığımda ve ev içinde de dinlediğimde bir kaç haftayı çok rahat bir şekilde kutu ile birlikte çıkartabiliyorum.
Kutunun şarj olma süresi biraz yüksek. Fakat acil bir işiniz yoksa yeterli bir hızda. Yine de hızlı şarjın olmaması üzücü. Kulaklıklar ise çabuk bir şekilde şarj olabiliyor ve genelde ben hep %100 ile kutudan alıyorum kutu direkt dolduruyor.,
Kutuda bulunan pil göstergesi duruma göre farklı renklerde bildirim yapıyor. Eğer şarj yüksek ise yeşil, orta seviye ise turuncu düşük ise kırmızı. Çok uzun süreli kullanımda kırmızıyı görebildiğimi itiraf etmeliyim. Bu konuda beni memnun etti.
Ayrıca kulaklığın Type-C ile şarj olduğunu da belirteyim. Oldukça iyi ve güzel olmuş. Günümüzde halen utanmadan eski tip Micro-USB koyan firmalar var halen.
Ek olarak bir sorundan bahsetmek istiyorum. Bu her kulaklıkta var mı bilmiyorum fakat kutunun şarjı azalınca kulaklıkları otomatik olarak kapatmıyor. Buna dikkat etmeniz gerek yoksa kulaklıkları kutuya koyduğunuzda şarj olmayıp kapanmadığı için telefona bağlı kalmaya devam edebiliyor ve şarjı kendi kendine bitebiliyor.
Duruma göre yanan LED ışıklar.
6-Gecikmesi iyi mi?
Gecikme çok değil. Fakat bir Airpods gibi bir şey beklememek lazım. Bluetooth 5.0 bulundurduğundan 5.1 ve 5.2 bulunan rakiplerine göre biraz geride. Fakat aşırı senkronize bir şey izlemiyorsanız rahatsız etmeyecek düzeyde. Senkronizasyon testlerinde hafif gecikmeli gibi dursa da normal durumlarda rahatsız edici bir gecikme ile karşı karşıya kalmadım.
7-Mikrofon performansı güzel mi?
Maalesef çok kötü. Otobüste, dışarıda kimle konuşursam konuşayım hiç sesimi duyamıyor ve zorunlu olarak telefonun kendi mikrofonuna alıp konuşmak zorunda kalıyorum. Muhtemelen benim mikrofonlarımda sorun var çünkü bu normal değil. Sanki yazılımsal bir problem oluşmuşta kulaklık dış çevre yerine benim sesimi kesmeyi denemiş gibi. Aşırı yüksek sesle konuşursam evet sesim çok rahat gidiyor fakat ben de yüksek sesle konuşmayı seven birisi olmadığımdan kulaklık sesimi alamıyor. Telefona geçiyorum mecburen. Gerçekten üzücü. Biraz otobüs, biraz rüzgar, biraz otomobil sesi gelsin hemen benim sesim arkada kaybolup gidiyor. Belki de çok kısık sesle konuşuyor olabilirim (gerçekten kısık sesle konuşuyor olabilirim.) fakat yine de bu konuda beni üzdü. Yine de sessiz ortamlarda oldukça net ve iyi bir sesi var.
8-Uygulama desteği var mı?
Maalesef bu konuda bir destek bulunmuyor. Yalnız bırakılmış bir halde. Maalesef bu biraz kötü olmuş.
9-Ses performansı nasıl?
İşte geldik oldukça önemli bir kısma. Ses performansı. İlk önce biraz teknik kısımlara bakalım. 8mm sürücülerle desteklenen kulaklıkta JBL’in “Deep Bass” adı verdiği bir teknoloji bulunuyor.
Bass konusunda gerçektende oldukça iyi. Öyle gümbür gümbür vurmuyor fakat aşırı tok, net ve kaliteli. Tabii ki bir oyuncu kulaklığı gibi titretip coşturmuyor zaten bu beklenemezde fakat dediğim gibi tok. (Burada bir ek başlık açmak isterim ki rakibi Anker’de bulunan Bass Up modu JBL’i geçiyor.)
Ayrıca bu bass yoğunluğuna rağmen tizler ve diğer tonlar geride kalmıyor. Onlarda bass kadar olmasa da oldukça önce ve net, tok. Genel olarak bass performansına önem verilmiş.
Ses engelleme kısmında da maalesef aktif bir ANC bulunmamakta. Fakat kulaklığı taktığınız zaman büyük oranda sesi kesmekte. Müzik açtığınızda ise otobüs gibi çok gürültülü yerlerde bile tamamen ortamdan ayrılabiliyorsunuz. Hatta düğün salonunda bile deneme yaptığımda şaşırtıcı derecede iyi bir performans verdi. Koskoca hoparlörlerin verdiği sesi kesebildi.
Ses yüksekliği ise yeterli. Müziğe göre değişse de çok nadir durumlarda “keşke biraz daha yükseltebilsem.” dedim. Onun dışında bana seviyesi hep yeterli geldi.
Dip ses sorunu ise kesinlikle bulunmamakta. Bu konuda beni çok şaşırttı. Hiç bir zaman dip ses ile alakalı bir sorun yok ki rakiplerine göre oldukça büyük bir artı.
Onun dışında rakipleri Anker R100 gibi modellerde oldukça benzer performansları var. Her iki modelde sizi memnun edecektir.
10-Garanti süreci
Kulaklık, JBL’in resmi distribütörü olan Aztek teknoloji tarafından 2 yıllık bir garantiye sahip. Aztek teknolojinin garanti servisinden genel olarak memnunum. Özellikle bazı markaların fiyasko olan servislerinin yanında Aztek teknoloji mükemmel bir servis. Yani kulaklığı aldığınızda ve bir problem yaşadığınızda genelde sizi yarı yolda bırakmıyorlar.
11-Fiyat
İlk çıktığında 470₺ civarına satılsa da bir süreliğine 600₺’yi görmüştü. Şimdi ise 510₺ bandında Amazon sitesinde satılmakta. Çok pahalı olmasa da aynı fiyatta satılan Anker R100 gibi rakipleri ile işi zor.
12.06.2022 tarihi ile anlık fiyatlar. Kaynak: Akakce.com
12-Dayanıklılık, ömür.
Kesinlikle uzun süreler gideceğini belli eden bir model. Bir kaç kere yere düşmesine rağmen çok az hasar aldı ve çalışmaya devam etti. Kısaca dayanıklı diyebilirim fakat yine de temiz kullanmakta fayda var. Kulaklıkların açıkta kalması zamanla tozlanma yapabilir fakat sadece bir üfleme ile halledebilirsiniz. Onun dışında maalesef tere veya suya dayanıklı değil. Fakat ben zorlayıcı ve terletici işler yaptığımda beni yarı yolda bırakmadı. Yine de risk alıp suya çok değdirmemeye çalışın. Ayrıca kapaksız olması “kapağının kırılıp çıkma ihtimali var mı?” ya da “kapağının gevşeme ihtimali var mı?” soruları direkt akıldan siliyor. Bu anlamda da oldukça iyi.
13-Final değerlendirmesi.
Oldukça farklı tasarımı, sade duruşu, rakiplerinden ayrılan kutusu ile öne çıksa da mikrofon kalitesinin pek iyi olmaması ve uygulama desteğine sahip olmaması biraz kötü. Ses kalitesinde ise rakipleriyle oldukça benzer olması bence bir eksi değil. Üstelik rakiplerine göre daha iyi olan teknik servisi ve kulaklıkların birbiri ile olan bağlantısının mükemmele yakın derecede iyi olmasıyla gayet alınabilir bir model.
Fakat aynı fiyatta Anker Soundcore R100, Soundpeats Air 3 gibi modellerin bulunması işini zorlaştırıyor. Eğer; JBL markasını seviyorsanız, tasarım konusunda değişiklik arıyorsanız, derin ve kaliteli basslar arıyorsanız, mikrofon ile işiniz pek yoksa ve hoşunuza gittiyse güvenle alabilirsiniz. Fakat diğer rakipleri kesinlikle değerlendirin derim. Özellikle Bass Up modu ile Anker Soundcore R100 oldukça öne çıkmakta.
İnceleme notu: 76/100
Okuduğunuz için teşekkürler.