Bildiğiniz üzere Flatpak dağıtım fark etmeksizin GNU/Linux uygulamalarını bir konteyner içerisinde çalıştırmayı sağlayan bir yazılım ve aynı zamanda bu konteynerleri edinmemizi sağlayan bir paket yöneticisi. Yine aynı topluluğunun projelerinden olan Flatpak deposu Flathub'ın web sitesinin henüz beta aşamasında olan yeni arayüzü Türkçe desteği ile beraber birçok özelliği beraberinde getiriyor. Bu özellikleri gelin birlikte inceleyelim.

1. Yenilenen arayüz
Flathub tamamen yenilenen bir arayüze sahip. Ayrıca yeni arayüz karanlık modu destekliyor.

Sağ: Yeni arayüz
Sol: Eski arayüz
2. Proje web sitesi ve Git sayfaları için ayrı bağlantılar
Flathub deposuna ekleme istekleri artık gözüküyor Flathub deposu bir GitHub deposunda depolanıyor. Bundan sonra o depoya yapılan çekme istekleri artık gözüküyor. Böylelikle Flathub'a eklenen uygulamalar hakkında daha fazla bilgiye sahip olabiliyoruz. Ayrıca kurulum boyutu ve indirme boyutunu da görebiliyoruz.

3. İstatistikler
Artık uygulama sayfası üzerinde kurulum istatistiklerini görebiliyoruz. Mesela aşağıdaki görüntü VLC'den.

4. Kullanıcı sayfası ve ödeme yöntemleri
En ilgincini en sona koydum. Flathub beta web sitesine artık kayıt olabiliyoruz. Büyük ihtimal yeni web sitesinde artık GNOME Software ya da KDE Keşfet gibi uygulama mağazalarına ihtiyaç duymadan doğrudan yorum yapabileceğiz ve kütüphanemizden doğrudan uygulamaları yükleyebileceğiz diye tahmin ediyorum. Fakat dikkatinizi çekmek istediğim bir yer var; kullanıcı ayarlarındaki "Cüzdanımı Görüntüle" düğmesi.

Buraya bastığımızda aşağıdaki sonuç çıkıyor. "Kayıtlı kartlar" mı? Acaba ilerleyen vakitlerde Flathub üzerinden tıpkı App Store ve Microsoft Store gibi alışveriş yapabileceğiz anlamına mı geliyor? Yoksa özgür yazılımcılara bağış için mi? Belki de her ikisi.

Siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlar kısmında belirtirseniz sevinirim.