Adata, yılların markası. DRAM üretiminde dünya ikincisi, rakipleriyle dişli bir şekilde kapışabilen, oyuncu parçalarından uygun fiyatlı ürünlere kadar her segmentte bir iş ortaya çıkaran marka. Peki, bu marka tamamen kusursuz mu? Asla. Su6xx serisinin kullanıcılarına yaşattığı facia, editörlere kaliteli ürün yollarken tüketicilere daha düşük donanımlara sahip ürün satması gibi "rezalet" diyebileceğimiz olaylar da var. Peki, bu "yepisyeni" Legend serisi, facia mı olacak yoksa Adata'nın dünya piyasasında güçlü bir firma olmasına yardım mı edecek? Hadi bakalım!
İlk önce; ürünümüzün güzel mi güzel, değişik mi değişik kutusuna göz atalım. Masmavi bir kutu ve altın sarısı renginde yazılar. Etrafında yine bildiğimiz ürünü öven detaylar ve arkasında da üç beş bilgi. Normal ürün kutusu işte. Abartmaya gerek yok. Önemli olan ürünün kendisi.
Kutudan çıkardığımızda, bizi ürünün kendisi ve bir adet mavi soğutucusu karşılıyor.
Teknik detaylara geleceğiz. Fakat ilk önce soğutucu aktaralım. Metal ve oldukça şık duruyor. Fakat en azından kendim için söylersem kıpkırmızı olan kasama bu mavinin hiç yakışmayacağını düşünüyorum. Yine de, böyle uygun fiyatlı diyebileceğimiz bir üründe soğutucunun gönderilmesi? Hiç fena değil. Gayet iyi.
Arka tarafı ise böyle. Teknik detayların yazıldığı bir yer.
Gelelim en önemli kısma. Teknik özellik. İnternette hiç bir bilgi yok bu konuda. Gerçekten üzücü. Firmaların ürünleri hakkında düzgün teknik detay paylaşmaması hem kendisine hem de müşteriye zarar. Neyse, artık öğrenme vakti. İçindeki kontrolü Silicon Motion'ın SMI2263XT modeli. Tamamen nVME SSD'ler için üretilen bu kontrolcü PCIe 3.0 desteğine sahip. Çift çekirdekli, 4 tane kanal ve çip desteğine sahip kontrolcünün DRAM desteği ise bulunmamakta. Fakat, bunun yerine HMB desteği var. HBM ile HMB karıştırılıyor olabilir, belki siz de karıştırdığınız ya da "bunlar ne" dediniz. Hemen açıklayayım. HMB dediğimiz teknoloji, aslında önbellekleme için kullanılır. Şöyle anlatırsam SSD'lerde veriler yazılırken çok büyük bir miktar söz konusu olduğunda SSD tıkanır ve bu bizi büyüleyen devasa yüksek hızlar adeta 10 yıllık bir bilgisayarın içindeki harddiske döner. SSD yetişemez çünkü. Bu yüzden DRAM, SRAM gibi teknolojiler SSD'lerde boy göstermiştir. Yüksek boyutlardaki verileri tutarak SSD'nin yongalarına yardım ederler ve hız düşüşünü ciddi anlamda önlerler. Ayrıca SSD'nin sağlığına ve kullanım ömrüne de büyük katkıları bulunur. Fakat, biraz pahalıdır. Bu yüzden, HMB dediğimiz teknoloji ortaya çıkar. Bu, DRAM'in görevini bilgisayarımızdaki normal RAM'lerin üstlenmesini sağlar. Zaten isimleri de benziyor değil mi? DRAM, RAM. 😃
Kontrolcüye genel olarak pek iyi diyemeyiz. Peki, NAND yongaları nedir dersiniz? Yazmıyor. Evet, üzerindeki kodları kontrol ettiğimde hiç bir bilgiye ulaşamıyorum. Neden peki? Bilmiyorum. Fakat kalitesiz bir yonga da kullanmadıklarını umuyorum. Siz ne dersiniz? Sizce iyi bir yonga mıdır NAND yongaları? 4 adet yerleştirilmesi ise iyi bir şey. Çünkü ne kadar fazla olursa genel olarak daha verimli olur.
Genel bir değerlendirme yaparsak, internetteki 850₺ küsür bandındaki fiyatı, yeni bir model olması. Soğutucu bulundurması, tasarımı gibi etkenler gayet hoş. Fakat, teknik detaylara indiğimizde küçük hatalarla karşılaşıyoruz. Kontrolcüsü apaçık söylemem gerekirse kötü. NAND yongalarından da pek umutlu değilim. Üstüne üstlük internette hiç doğru düzgün bir reklamının yapılmamış olması Adata'nın bu SSD'ye karşı bir korkusunun olduğunu gösteriyor bence. Reklam tanıtımlarında bile 700'ü değil 710'u gösteriyorlar teknik açıdan. 700'ün sadece görseli var. Doğru düzgün incelemesi yok hatta hiç yok. Bu ilk ön bakış ya da inceleme ise şaşırmam. Maalesef, alınabilir bir model olduğunu düşünmüyorum. Üzerine çok az eklerseniz Crucial P2, WD Blue SN570 gibi modeller çok rahat bulunabiliyor. Geniş kullanıcı kitlesine sahip ve piyasada bir süredir bulunan ürünlerin sorun çıkartmama açısından daha başarılı olduğunu biliyoruz. Fakat bu yepyeni model ileride kronik sorunlara gebe olabilir.