:pilux: PiluX henüz hazır değil.
Bu blog yazısı, gelişmeleri aktarmak amacıyla hazırlandı. Yorum bölümünü kullanarak bizimle veya diğer takipçilerle PiluX'u tartışabilirsiniz.
PiluX tahmini olarak yayınlanma tarihi: Mart-Nisan 2023
Merak ettiğiniz tüm soruları burada cevaplayacağız!
PiluX ne zaman yayınlanacak? Nasıl olacak? Merak mı ediyorsunuz! Okumaya devam edin! Aklınızda soru işareti kalırsa da çekinmeyin, bu blog yazısının yorum kısmı açık! Sorularınızı, önerilerinizi, eleştirinizi hiç çekinmeden paylaşın ve PiluX takımı cevaplasın!
:pilux: PiluX yolda denmişti. Yoksa kayboldu mu? Haritası var mı?
[image="/pilux/art/afacanc38/map.svg" width="50" unit="%"]
PiluX ekibimize yeni katılan @afacanc38 , haritayı bu çizimiyle buldu 😉PiluX neden geç kaldığı sorusuna gelince, bunun en büyük sebebi T.Frame()'nin sıfırdan tasarlanmaya başlanması ve daha önceki kapalı beta sürümlerinde not alınan tüm eksiklikler üzerinde aşırı detaylı çalışmamız oldu. Örneğin PiluX, Ahmet'in bilgisayarında on numara çalışırken Mehmet'in bilgisayarında o kadar da iyi çalışmadı. Ama neden? Bu gibi sorunların üzerinde durduk ve çözmeden edemedik! Daha detaylı bilgiler için bu blog yazısı size birazdan teknik detaylar verecek!
:pilux: PiluX nasıl geliştiriliyor? Açık kaynak mı olacak?
PiluX, açık kaynak olan Linux çekirdeğini kullanır ve Ubuntu işletim sistemi tabanlıdır. PiluX'e katılan tüm sistem yardımcı araçların kaynak kodları için paylaşma kararı aldık. Ayrıca bu araçlar, geliştirilmekte olan ve açık kaynak olacak T.Frame() üzerinde tasarlanmaktadır. PiluX, kendi üreteceğimiz lisans sözleşmesine tabi tutulacaktır. Herkesin PiluX tabanlı farklı işletim sistemi geliştirebilmesi için bir proje fikrimizde var! Takipte kalın!
👑 Neden PiluX kullanalım?
PiluX işletim sistemini geliştirdiğimiz esnada birçok kişi bunu sordu. Ancak o kadar çok sebep var ki taksit taksit söylemekten yorulduk ve neden kullanmanız gerektiğini PiluX ile beraber bir sayfada yayınlamaya karar verdik 🙂
😵 Ya pişman olursam?? PiluX kurduktan sonra?
Hey, PiluX yepyeni bir işletim sistemi! PiluX'un amaçlarından biri de kolaylık! Tabi ki de istemediğin zorluklarla karşılaşma olasılığın var. Bu yüzden PiluX konusunda destek alabileceğin topluluk açtık ve halihazırda bulunan bazı forum sitelerinde de yardımcı olacağız! PiluX'de yaşayabileceğin her sıkıntıda çekinme, gel 🙂 PiluX ekibimiz sana yardımcı olacak ve gerekiyorsa favori uzak yardım uygulaman aracılığıyla sana yardım edecek! Eğer PiluX kullanmakta gerçekten pişman olursan PiluX'den farklı işletim sistemine geçmen için de yardımcı olacağız!
🧐 TeTeOS.Net çalışanlarından ekran görüntüsü istesek mi? PiluX görüntüleri sızdırıldı falan yapsanız çaktırmadan?
Ne gerek var! Ekran görüntüleri paylaşmayı sizden önce biz zaten istiyoruz. 😑 Ama ne yazıkki bu "şuanlık" mümkün değil. Ekran görüntüleri paylaşmamız mümkün olduğunda bu konu güncellenecek 🙂
🔭 Gelişmiş kullanıcılar veya Linux'e hakim olanlar için daha teknik detaylar ve gelişmelere bakalım...
- PiluX'un kapalı beta tüm sürümleri kullanımdan kaldırıldı ve silindi. PiluX'un bundan sonra gelecek sürümleri gerçek sürüm numaraları taşıyacak.
- PiluX v1 ve PiluX v2 yolda. İlk önce PiluX v2 yayınlanacak. PiluX v2, ana sürüm olacak. PiluX v1 ise eski bilgisayarlar için tasarlanmış alternatif sürümdür ve 32-bit desteği sunacak.
- PiluX v2, Ubuntu 22.04 tabanlıdır. Kernel sürümü minimum 5.15 planlanıyor.
- PiluX v1, Ubuntu 18.04 tabanlıdır. Kernel sürümü yükseltmeyi ve daha fazla firmware desteği eklemeyi planlıyoruz.
- PiluX v2, sadece 64-bit PC destekleyecek. PiluX v1, 32-bit ve 64-bit PC desteği sunacak. (Eğer bilgisayarınız çok zayıf değilse ve 64-bit mimarisini destekliyorsa PiluX v2'yi tercih edin.)
- PiluX, sadece xorg desteklemeyi planlamakta. Wayland kapatılacak.
- PiluX, gerekli olabilecek çoğu kitaplığı içerecek.
- PiluX, düzenlenmiş GNOME masaüstünü kullanır. PiluX v2 sürümünde GNOME'un 42 sürümünü kullanmayı planlıyoruz.