Ülkemiz, maalesef bir deprem ülkesi. Özellikle son dönemlerde yaşanan acı depremden sonra da bunu maalesef kötü bir şekilde anlamış olduk.
Peki olası bir afette, hayatımızı idame ettirmemizi sağlayan bir deprem çantası nasıl olmalı? Ya da şöyle diyeyim: "Bir deprem çantası mı olmalı?"
Deprem çantası denildiğinde, maalesef yanlış anlaşılan ya da yanlış düşünülen bir çok şey var. Öncelikle bu bahsettiğim konuya bir açıklık getirelim!
Nedir bu deprem çantasının amacı?
Tabi ki isminden de anlaşılacağı üzere acil durumlarda acil ihtiyaçların karşılanması için hazırlanan bu çanta ile ilgili yanlış bilindiğini düşündüğüm önemli bir gerçek var.
Özellikle bir çok kişi tarafından bu çantanın amacı enkaz altında gerekli erzakları bulma aracı olduğu zannediliyor. Fakat maalesef yanlış. Çünkü zaten olası bir bina yıkılma anında panikle ne çantaya ulaşabileceksiniz ne de başka bir şey yapabilecekseniz.
Peki nedir deprem çantasının amacı?
Bu çantaların amacı, depremden sonra hayatta kalma anında acil ihtiyaçları karşılamaktır. Altyapı tamamen işlevsiz hale geldiğinde, iletişim koptuğunda bir süre hayatta kalabilmeniz için varlar. Yani enkaz altında değil, tam tersi kurtulduktan sonra sizi kurtarmayı amaçlar. Ki zaten içindeki erzaklar da hep ona göre belirlenir.
Mesela yerel yardım kuruluşları bölgenize yardım ulaştıramadıysa ya da geç ulaştıracaksa içindeki su, gıdalar, radyo gibi aletler dışarıda hayatınızı kurtarabilir. Ki zaten deprem çantasının yeri genelde hep evin girişi olarak gösterilir?
Peki ya uykumda yakalanırsam?
İşte o zaman yatağınızın yanında bir çekmecede biraz su, biraz yiyecek, belki bir düdük barındırmanız işe yarayabilir. Çünkü zaten o anın paniği ile ne deprem çantasını alabilmek mümkün ne de başka bir şey. Belki bir panik ile dışarı atabilirsiniz kendinizi. Fakat olası kötü bir senaryoda yatağınızın baş ucunda bulunan bu malzemeler hayatınızı da kurtarabilir.
Acele ile dışarı çıktım, çantayı almayı unuttum.
İşte burada da birden fazla çanta oluşturmak devreye giriyor. Mesela, hem evinizin girişinde hem de arabanızda birer adet çantanın bulunması riski en aza indirecektir. Arabanız yoksa da çalınmayacağından emin olduğunuz bir yere bırakabilirsiniz. (Mesela güvenlik kulübeleri, ev bahçeleri, kümes gibi gibi yıkılmayacağından ve hemen ulaşabileceğinizden emin olduğunuz yerler)
Böylece yük dağılımı da yapabilirsiniz. Evdeki çantanız ilk günler için malzemeler içerirken dışarıda bulunan diğer çanta da çadıra kadar eşya koyabilirsiniz.
Deprem Çantası hazırlama konusunda Murat Şen'in hazırladığı Videoyu tavsiye edebilirim. Kendisi de bir çanta şeklinde değil plastik bir kaba koyarak hazırlamıştı çantasını.
Senaryolar planlayın
Mesela yakınlarınız ile buluşmanız gerekiyorsa ona göre planlar yapın. Biriniz evde biriniz işte ise ne yapacaksınız, ya da tam tersi bir durumda.
İletişim çok önemli
İlk andan itibaren kesilen hatlar, hem sizin hem de diğer herkesin iletişimini zorlaştıracaktır. Deprem çantasından bulunduracağınız en azından basit tuşlu bir telefon işinizi görebilir. Tercihen kullandığınız operatörden farklı olması kaydıyla farklı bir SIM kart çıkartıp takabilirsiniz.
Ayrıca yakınınızda kule tipi baz istasyonu varsa konumunu belirleyerek acil durumlarda oraya gidebilirsiniz. Muhtemelen bina üzerindeki baz istasyonları büyük hasarlar göreceğinden bir tek kule tipi baz istasyonları hizmet verebilecektir.
Simülasyon yapın
Deprem çantasını hazırladınız, her şeyin tamam olduğunu düşünüyorsunuz. Fakat, ekstradan bir simülasyon yapmanızı tavsiye ederim. Mesela.
Çantayı aldım, dışarı çıktım.
Su, tamam. Yemek, tamam. Telefonumun şarjı az iletişim kuramıyorum SIM kartımı yedek telefona takayım.
"Ama SIM iğnesi olmadığı için telefonun SIM kartını sökemiyorum."
Bu gibi durumları önlemek amacıyla en azından bir kere test etmeniz yeterli olur diye düşünüyorum.
Kısa ama bir kaç bilgi eklediğim bir yazı oldu. Okuduğunuz için teşekkürler. Özellikle yanlış bilinen bazı bilgilerin üzerine basmak istedim. Eksikliğim ya da hatam varsa lütfen söyleyin 🙂